top of page

Case-Maisa: Laserhoito haavojen parantamiseen

"Tuttavani parikuukautisen varsan jalkaan repeytyi iso luuhun asti yltävä haava elokuussa 2021. Onnettomuus tapahtui pellolla, kun varsa säikähti matalalla lentäneitä lentokoneita ja juoksi petoaidan vaijeriin.


Maisa-varsan jalkaan repeytyi iso luuhun asti yltävä haava elokuussa 2021.
Maisa-varsan jalkaan repeytyi iso luuhun asti yltävä haava elokuussa 2021.

Varsa vietiin välittömästi klinikalle, jossa se nukutettiin, haava putsattiin ja ommeltiin kiinni. Lääkäri varoitti heti alkujaan, että tikit eivät välttämättä kestäisi, koska alhaalta ylöspäin auenneesta haavasta roikkui nahkaa, jonka olisi vaikea kiinnittyä.


Varsa selvisi akuutista vaiheesta antibiooteilla ja kipulääkkeellä, mutta haavan kanssa kävi juuri niin kuin lääkäri oli epäillyt: tikit eivät kestäneet ja ne poistettiin kokonaan. Ylimääräinen nahka poistettiin myös ja haavaa alettiin hoitaa avohaavana.


Onnettomuuden jälkeen varsa oli tullut hoidettavaksi minulle, koska meillä on hyvät talliolosuhteet ja kokemusta haavojen hoidosta. Aloin hoitaa avohaavaa huuhtelemalla sitä vedellä, rasvaamalla glyseroli-sulfa-sinkki-seoksella ja vaihtamalla siteen päivittäin.


Kun varsa oli ollut hoidossani pari viikkoa, vuokrasin Theralux Touch -laserhoitolaitteen. Hoidin avohaavaa laserlaitteella kaiken kaikkiaan neljän viikon ajan elo-syyskuussa. Viikossa oli noin neljä laserhoitopäivää, jotka rytmittyivät sen mukaan, miten olin kotona, sillä pari päivää viikosta olen reissutyössä.

Laserhoidon aloittaminen oli helppoa, koska minun ei tarvinnut miettiä sopivaa hoitoannosta, vaan pystyin valitsemaan haavan hoito-ohjelman Theralux Touch -sovelluksesta. Hoitoannos oli neljä joulea per 10 neliösenttimetriä ja sen antamiseen meni kerrallaan kuusi minuuttia. Hoidin samalla hoitokerralla kahta eri kohtaa avohaavasta.


Haavan laserhoito.
Haavan laserointia.

Suuntasin laserlaitteen suoraan haavaan niin, että hoitopää oli parin sentin päässä avohaavasta. Ohitin laserlaitteen IR-etäisyystunnistimen pitämällä sormeani hoitopään neljän laserin välissä. Laserit eivät meinanneet käynnistyä, kun ne eivät olleet kosketuksissa ihoon. Myöhemmin opin, että IR-etäisyystunnistimen herkkyyttä olisi voinut säätää tai sen olisi voinut ohittaa Theralux Touch -sovelluksen uudessa versiossa.


Ensimmäisillä lääkärikäynneillä eläinlääkäri oli vielä pohtinut, että kannattaisiko varsaa edes hoitaa. Haava oli niin ruma, että hoitoprosessi tulisi olemaan pitkä ja paranemismahdollisuudet vähäiset. Laserhoidon aloittamisen jälkeen sama lääkäri oli ihmeissään ja kyseli, mitä olin haavalle tehnyt, kun se oli alkanut parantua niin hyvin.


Neljän viikon laseroinnin jälkeen haava oli selvästi alkanut kuroutua umpeen, muuttunut kuivemmaksi ja liikalihan kasvaminen oli vähentynyt. Uskoakseni haavan paraneminen nopeutui viikkoja laseroinnin ansiosta. Varsa vältti turhat liikalihan leikkaukset ja vaaran, että umpeutumaton haava olisi päässyt tulehtumaan, tai että se ei olisi koskaan parantunut.


Parikuukautisen Maisa-varsan paha jalassa oleva haava parantui laserhoidon ansiosta.

Meille tullessaan varsa oli niin pieni, ettei sillä ei ollut edes nimeä ja annoinkin sille lempinimeksi Maisan. Jo laserhoidon aikana näin Maisan elekielestä, että se tykkäsi laserhoidosta ja laserenergia teki sille hyvää. Villikkomainen Maisa seisoi hievahtamatta paikallaan.


Luulen, että laserhoito auttoi pelastamaan Maisan. Haavan hoito jatkuu edelleen, mutta se paranee kokonaan ja siitä kasvaa terve hevonen, joka toivottavasti nähdään isona raviradoilla."

 

Kirjoittaja on hevosenomistaja Titta Jämsä, joka työskentelee Atrialla asiakkuuspäällikkönä emolehmä- ja lihanautatiloilla. Titta vuokrasi Theralux Touch (904) -laserhoitolaitteen Hevostaito Akatemialta. Titta oli vieraana Haavojen laserhoito -webinaarissa, jonka tallenteen voit tilata täältä >Theralux-vinkki: Laserhoito nopeuttaa haavan parantumista stimuloimalla soluja. Keho alkaa hoitaa itseään tehokkaammin, kun laserenergia kiihdyttää kehon omia kemiallisia prosesseja. Verenkierto lisääntyy, turvotus vähenee sekä elimistöä verhoavan epiteeli- eli pintakudoksen ja haavan sulkeutumiseen tarvittavan kollageenin muodostuminen nopeutuvat. Lue, miten laservalo hoitaa kehoa >

Comments


bottom of page