top of page

Jänne- ja hankosidevaurioiden laserhoito

Olen oppinut hevosia kuntouttaessani, että sanonta mitä enemmän sitä parempi, ei pidä paikkaansa. Tämä pätee myös jänne- ja hankosidevaurioiden laserhoitoon.


Urani alussa erehdyin luulemaan, että laserhoitoa kannattaa antaa hevosen ongelma-alueelle mahdollisimman paljon ja mahdollisimman usein – aina samoilla taajuuksilla (Hz) ja hoitoannoksilla (J). Huomasin kuitenkin pian, että solujen yliaktivointi ei edistä toipumista. Ei laserointi pahaksikaan ole, mutta hoitotuloksia ei synny, koska elimistö ei jaksa hyödyntää liiallista laservalon energiaa.


Silloin opin, että elimistölle pitää antaa aikaa toipumiseen. Aineenvaihduntaa, kollageenin muodostumista ja muita kehon omia kemiallisia prosesseja ei voi kiihdyttää määräänsä enempää. Hyvä hoitotulos saavutetaan maltilla.


Laserhoidon hoitotiheys

Hevosen etujalan jänteet ja hankoside.
Hevosen etujalan jänteet ja hankoside.

Olen saanut jänne- ja hankosidevaurioihin parhaimman hoitovasteen 3+2 ja 1+2 -hoitotiheydellä. Eli hoitojakso alkaa kolmen päivän laseroinnilla, minkä jälkeen tulee kaksi lepopäivää. Hoito jatkuu siitä eteenpäin yhdellä hoito- ja kahdella lepopäivällä.


Akuutti vaihe kestää yleensä noin kolme neljä viikkoa, mutta laseroinnin ansiosta vaurio voi olla parempana jo kahden viikon jälkeen. Tässä ajassa pahin tulehdus ja turvotus ovat laskeneet ja arpikudosta ei enää synny enempää.


Kokemukseni mukaan jänne- ja hankosidevauriot paranevat laserhoidon ansiosta nopeammin kuin yksinään muilla hoidoilla. Hoidon onnistumiseen vaikuttaa todella paljon myös kuntoutus matolla.


Kontrolliultrassa voi olla melko varma, että vaurio on tervehtynyt, kun laserointi ei enää aiheuta reaktiota jalassa. Kun keho reagoi laservalon energiaan, jalkaan nousee lämpöä. Terve jalka ei reagoi lainkaan laservalon energiaan. Olen todennut hyväksi toimintatavaksi karvata molemmat jalat hoidon alussa, jotta minulla on vertailukohta, josta tunnustella kipeän ja terveen jalan lämpöeroa.


Laserhoidon hoitoparametrit


Hoitotiheyden lisäksi minulla on hyväksi todettu kaava taajuuksien valintaan. Aloitan akuutin vaurion hoitojakson yleensä 18 000 hertsillä, sillä korkea taajuus vähentää tulehdusta ja turvotusta. Samaa tekee myös vaurion kylmäys, jota on hyvä tehdä kolme neljä kertaa vuorokaudessa. Laseroinnin yhteydessä kylmäys kannattaa tehdä ennen laserhoitoa.


Toisena hoitopäivänä stimuloin soluja matalalla taajuudella, 1168 hertsillä, ja kolmantena päivänä palaan taas 18 000 hertsiin. Taajuutta on kuitenkin vaihdettava heti, jos hevosen reagoinnista näkee ettei se sillä hetkellä kestä valittua taajuutta. Akuutin vaiheen jälkeen jatkan laserhoitoa vaihdellen 10 000 hertsiä ja 1168 hertsiä. Hoitotarpeen mukaan voin käyttää aluksi myös vaikkapa 5000 hertsiä, joka soveltuu haavojen hoitoon.


Hoitoannoksen määritän hoidettavan alueen koon mukaan. Hoidan yleensä vain vaurioalueen, mutta jos koko jalka on turvoksissa, hoidan turvonneen alueen. Olen kehittänyt hoitoannoksen määrittämiseen muistisääntöjä; esimerkiksi hankoside on kämmenen kokoinen alue ja siihen valitsen 35 joulea. Suositusannos hankosidevammoihin on 6–8 J / cm2 ja jännevammoihin 2–6 / cm2.


Laserhoitolaite määrittää hoitoparametrien perusteella hoitoajan. Pienempään ongelma-alueeseen voi varata noin 3–5 minuuttia per hoitokerta, isompaan triplasti enemmän.


Hoitotuloksena on elastinen jänne tai hankoside


Hyvä hoitotulos on terve jänne, jonka säierakenne on palautunut merkittävästi paremmaksi ja kestää mahdollisimman hyvin hevosen normaalia, aktiivista arkea. Kuten sanottu, hyvän hoitotuloksen saat ainoastaan maltilla – älä siis ylihoida, vaan anna kehon hoitaa itseään hoitokertojen välissä.



Kirjoittaja on hevoskuntoutuksen uranuurtaja Laura Biskop, joka perusti hevoskuntoutuskeskus Stall Biskopin vuonna 2010 Kruunupyyhyn. Yrityksen toiminta päättyi elokuussa 2020, kun tulipalo tuhosi tallin. Laura on käyttänyt työssään Theralux Touch -laserhoitolaitetta aallonpituudella 904 nm. Laura oli vieraana Jänne- ja hankosidevaurioiden laserhoito -webinaarissa, jonka tallenteen voit tilata täältä >


Theralux-vinkki: Huomioi laserhoitolaitteen valinnassa, että laitemallit aallonpituudella 808 nm ja 904 nm vaikuttavat parhaiten jänne- ja hankosidevaurioihin. Laserhoitolaitteen tehon pitää puolestaan olla yli 30 mW, jotta laservalon energia läpäisee solukalvon ja pääsee stimuloimaan mitokondriota, joka vastaa solun energia-aineenvaihdunnasta.


bottom of page