Nivelrikko on siitä ikävä tauti, että se on etenevä eikä sitä voi parantaa, koska rusto rappeutuu nopeammin kuin se ehtii uudistua. Tiesitkö, että nivelrikon etenemistä voi kuitenkin hidastaa laserhoidolla?
Laserenergia nimittäin kiihdyttää kehon puolustus- ja suojajärjestelmän kemiallisia reaktioita, joita ovat esimerkiksi solujen aineenvaihdunta, verenkierto sekä kollageenin ja kondrosyyttien eli rustokudoksen muodostuminen.
Näiden tulehdusta vähentävien ja solujen uusiutumiskykyä edistävien reaktioiden lisäksi laserenergia kiihdyttää endorfiinin ja serotoniinin eritystä. Nämä ovat mielihyvähormoneja, jotka vähentävät kipua.
Nivelrikossa nivelen pintaa peittävä nivelrusto rappeutuu, mikä aiheuttaa nivelraon kaventumista, kroonisen tulehdustilan ja toimintakykyä häiritsevää kipua. Taustalla on usein nivelpussin ja -kalvon tulehdus, joka johtuu äkillisistä tai toistuvista vammoista. Niveltulehdus vapauttaa ns. tulehdusvälittäjäaineita, jotka rappeuttavat niveltä.
Taikanäppi toi helpotusta hevosen kipuihin
Laserhoidon vaikutus nivelrikkoon on yllättänyt minut kerta toisensa jälkeen. Yksi hoitamistani hevosista on parikymppinen hevonen, jonka nivelrikkoa oli jo hoidettu useilla kortisonipistoksilla. Se ei kuitenkaan ollut auttanut eikä hevonen suostunut liikkumaan. Liikkuessa liike oli epäpuhdasta.
Näin oli mennyt jo puoli vuotta siinä vaiheessa, kun aloimme antaa kintereeseen laserhoitoja. Jo viikon hoitojakson jälkeen hevonen alkoi suostua kävelylenkkeihin ja ottamaan omaehtoisesti jopa ravia.
Muutaman viikon jälkeen oireet olivat selkeästi helpottaneet ja hevonen nautti taas liikunnasta korvat höröllään. Hevosenomistaja tituleerasi minut taikanäpiksi, joka oli antanut valonpilkahduksen epätoivoisina aikoina.
Nyt olemme pitäneet hoitotaukoa kolmisen kuukautta. Säiden kylmetessä nivelrikon oireet ovat palanneet pikkuhiljaa, sillä kuten sanottu, nivelrikkoa ei voi parantaa.
Saimme kuitenkin vähennettyä kintereen tulehdusta ja lievitettyä kipua, mikä paransi hevosen elämänlaatua parin kuukauden ajaksi.
Laserhoitoja kannattaakin jatkaa hoitotulosten ylläpitämiseksi. Helpoiten ja halvimmin säännöllinen ylläpitohoito onnistuu, jos käytössä on oma laserhoitolaite.
Hyvä hoitomuoto nivelrikon ennaltaehkäisyyn
Mielestäni laserointi on hyvä hoitokeino myös nivelrikon ennaltaehkäisyyn ja osaksi hevosen säännöllistä hoitoa.
Hevosen jalat ja nivelet kannattaa tutkia päivittäin, ja jos niissä havaitsee lämpöilyä, turvotusta, nivelten täyttymistä tai taivutusarkuutta, niin alkavaa tulehdusta kannattaa lähteä hoitamaan laserilla heti.
Myös hevosen liikettä kannattaa tarkkailla: onko askel lyhentynyt? Ontumisen havaitsee nimittäin silmämääräisesti vasta, kun ontuman määrä on jopa 25 prosenttia. Hevonen peittää heikkoutensa viimeiseen asti, koska luonnonlaki on, että petoeläimet nappaavat ensin lauman heikoimman jäsenen.
Hevosen alkaessa ontua ja epäiltäessä nivelongelmia on aina otettava yhteyttä eläinlääkäriin, joka paikantaa kulumakohdan kuvauttamalla jalan, antaa kortisonipistoksen ja määrää hevosen tarvittaessa lepoon.
Nyrkkisääntönä on, että ontuvaa hevosta ei saa käyttää työtehtävissä, mukaan lukien harrastustoiminnan. Lääkärin ohjeet huomioiden säännöllisestä liikunnasta kannattaa kuitenkin huolehtia, sillä kevyt liikunta voitelee niveliä.
Huomion arvoista on, että laserointi mahdollistaa nivelrikkoisen hevosen liikkumisen. Laserointi kannattaakin tehdä aina ennen treeniä, sillä kivuttoman hevosen liike on puhdasta ja ehkäisee näin uusia lihaskireyksiä ja muita vaivoja.
Tulehdus pois laserhoidolla
Kokemukseni mukaan nivelrikon laserhoito kannattaa aloittaa kahden tai kolmen viikon täsmähoidolla, joka vähentää nivelen tulehdusta. Tulehduksen hoitoon soveltuvat hoitoenergiaksi ja taajuudeksi seuraavat parametrit:
1. hoitopäivä: 2 J/cm2 ja 18 688 Hz (Hoito-ohjelma: akuutti tulehdus)
2. hoitopäivä: 2 J/cm2 ja 1168 Hz (Hoito-ohjelma: lihaskireys)
3. hoitopäivä: 2 J/cm2 ja 18 688 Hz (Hoito-ohjelma: akuutti tulehdus)
4. hoitopäivä: hoitotauko
5. hoitopäivä: hoitotauko
Theralux Touch TX4 VET (904) -laserhoitolaitteessa ei ole nivelrikolle valmista hoito-ohjelmaa, jonka vuoksi olen käyttänyt hoito-ohjelmia: akuutti tulehdus ja lihaskireys.
Alun hoitosarjan jälkeen olen jatkanut ylläpitävällä laserhoidolla niin, että laseroin 2–3 kertaa viikossa. Yhden hoitopäivän jälkeen on aina kaksi päivää hoitotaukoa. Hoitoparametreiksi olen valinnut: 5–8 joulea ja 1168 Hz. Joka toisella kerralla en ole käyttänyt lainkaan taajuutta. Kahdeksan joulen annoksen olen valinnut manuaalisesti – laserhoitolaitteessa on manuaalinen hoito, johon voi valita itse hoitoenergian määrän ja taajuuden.
Käsittelen aina nivelrikkoisen nivelen lisäksi sen yläpuolella olevat nivelet, joihin vaiva heijastuu. Käsittelen myös vierekkäisen jalan nivelet, joihin kohdistuu normaalia enemmän kuormitusta.
Laserhoitolaite on hevoshierojan tärkeä apuväline
Laserhoito ei koskaan saa sattua eläintä, joten jos hevonen muuttuu hoidon aikana levottomaksi ja väistää laseria, niin taajutta pitää muuttaa tai kokonaan poistaa. Hoidettava kohta on liian kipeä.
Suurin osa hoitamistani hevosista on nauttinut laserhoidosta. Sen oikein näkee, kun jännitys vapautuu kehosta. Alahuuli alkaa väpättää ja pää nytkyä hevosen torkahdellessa.
Mielestäni laserhoitolaite on hevoshierojalle tärkeä apuväline, jota ilman en tulisi enää toimeen. Laserhoidon etuna hierontaan nähden on se, että laserenergialla voidaan vaikuttaa kivun aiheuttajaan nivelessä, kun hieronnalla voidaan hoitaa vain kivusta johtuvia oireita kuten lihaskireyksiä lihaksistossa.
Kirjoittaja on hevoshieroja Eija Viinikainen, joka on suorittanut hevostalouden ammattitutkinnon koulutuskeskus Salpauksessa. Viinikaisen palveluihin voi tutustua sivustoilla: Tasapainoinen Ratsukko ja Hevoshierojat.fi
Eija oli vieraana nivelrikon laserhoito -webinaarissa, jonka tallenteen voit tilata täältä >
コメント