top of page

Hevosen kilpailukunnon ylläpitäminen laserhoidolla


Tiina Mansikkaniemi käyttää laserhoitoihin Theralux Touch -laserhoitolaitetta (904 nm).
Tiina Mansikkaniemi käyttää laserhoitoihin Theralux Touch -laserhoitolaitetta (904 nm).

Ravihevosen kilpailukunnon ylläpitäminen on tiimityötä parhaimmillaan. Valmentaja, eläinlääkäri, kengittäjä, hieroja ja liuta muita ammattilaisia tekevät yhdessä kaikkensa, jotta urheileva hevonen voi hyvin ja ravi kulkee. Olennainen osa kilpailukunnon ylläpitämistä on lihashuolto, jota laserhoito tehostaa erityisen hyvin.


Minulla on kunnia kuulua Erge Reinvaldin ja Sipi Erkkilän omistaman neljävuotiaan orin Deep Blue Fontin hoitotiimiin. Olen laseroinut Deep Blue Fontin lihaksia nyt säännöllisesti, noin 10–14 vuorokauden välein, reilun vuoden ajan.


Hoitotulosten valossa koko tiimimme uskoo laserhoidon hyötyihin. Teimme jopa pienen testin varmistaaksemme, millainen vaikutus laserhoidolla on Deep Blue Fontin suorituksiin. Pidimme reilun kuukauden tauon laseroinnista, jonka aikana Blue Font sai edelleen hierontaa ja kraniosakraalihoitoa.


Lopputuloksena oli, että Erge pyysi minua jatkamaan laserhoitoja jo ennen sovitun testiajan päättymistä. Vaikka Deep Blue Font suoriutui edelleen hyvin, suorituksesta jäi puuttumaan jokin viimeinen pykälä. Voisi sanoa ettei se saanut itsestään ihan kaikkea irti.


Mielestämme testi osoitti, että Deep Blue Font tarvitsee säännöllistä laserhoitoa pysyäkseen parhaassa mahdollisessa kilpailukunnossa.


Ammattiurheilijan elämää

Ennen laserhoidon aloittamista tunnustelen aina hevosen lihakset läpi ja tarkkailen ilmeistä, kuinka se reagoi palpointiin. Jokainen hoitokerta perustuu siis hoitotarpeeseen, jonka kartoittamisessa keskustelen myös omistajan ja/tai valmentajan kanssa.


Laseroin Deep Blue Fontilta säännöllisesti lanneselän, lapojen ja rintalihasten alueet sekä kaulan alimman eli ”seiskan” nikaman. Nämä ovat helposti rasittuvia alueita, jotka jumiutuvat treenatessa ja kisatessa.


Yksi treenimuoto on vastuskärryharjoittelu, joka on hevosille samalla tavoin rasittavaa kuin ihmisille vaikkapa punttisalitreeni. Lihakset kipeytyvät ja saattavat olla kireinä treenin jälkeen.


Deep Blue Fontin lanneselän ensimmäisestä hoitokerrasta muistan, miten lihakset alkoivat rentoutuessaan väreillä aina säkään asti. Se oli vaikuttavaa. Hoidon vaikutuksen pystyi näkemään silmin ja tuntemaan käsin.


Lanneselän laserointi on vaikuttanut yllätykseksemme myös kengitystilanteisiin. Aikaisemmin Deep Blue Fontin kengittäminen takapäästä oli haastavaa, koska lanneselän kireyksien vuoksi seisominen jalka ilmassa oli sille epämiellyttävää. Laserhoidon aloittamisen jälkeen kengittäminen on sujunut hyvin.


Laitetaanko Riitta Väisästä?


Deep Blue Font
Deep Blue Font

Mikäli hoidettavan hevosen lihakset ovat oikein kipeänä, laseroin yleensä ensin soluja stimuloivalla ja kipua lievittävällä Nogier 1168 hertsin (Hz) taajuudella. Se on taajuus, joka on toiminut itselläkin niskahartiaseudun kipuihin.


Isompia, 15 000 hertsin tai 20 000 hertsin, taajuuksia käytän, jos löydän nivelistä lämpöä, turvotusta tai pintapuolista arkuutta. Käytän paljon myös ”Riitta Väisästä”, joka on tiimimme lempinimi kymppitonnille eli 10 000 hertsin taajuudelle. Naureskelemme yhdessä, että laitetaanko tänään ”Väisästä”?


Kymppitonni on ollut toimiva taajuus etenkin Deep Blue Fontin lanneselkään. Toki jokainen hoitokerta täytyy katsoa tilannekohtaisesti.


Kaikki hevoset eivät kestä isoja taajuuksia ensimmäisellä hoitokerralla. Jos laserhoito tuntuu hevosesta epämukavalta, se väistyy käsittelyn alta ja muuttuu levottomaksi. Silloin taajuus on joko otettava pois käytöstä tai laskettava sellaiselle tasolle, että hevonen ei koe sitä epämiellyttäväksi. Tavoitteena laserhoidossa on, että hevonen rentoutuu: painaa päänsä alas, muuttuu raukeaksi ja silmät alkavat lupsua kiinni.


Seuraava tähtäin on Suuri Suomalainen Derby

Ainoa hoitamani varsinainen vamma on ollut tapaturmaisesti reagoinut jänispattialue, jonka vuoksi Deep Blue Font ei pystynyt käyttämään kipeää jalkaansa hyvin.


Vamma ilmeni kintereen takapinnassa kesällä 2021, vain muutama kuukausi ennen vuoden päätapahtumaa Kriteriumia. Eläinlääkäri määräsi jänispattiin viiden päivän kuurin tulehduskipulääkettä, jonka jälkeen aloin laseroida vammaa säännöllisesti lihashuoltoon tähtäävän laseroinnin yhteydessä.


Hoito tuotti tulosta, sillä Deep Blue Font juoksi Kriteriumin karsinnoissa toiselle sijalle ja pääsi finaaliin. Kilpailukauden jälkeen Deep Blue Fontin jalka ultrattiin ja eläinlääkäri totesi, että kintereessä ei ole enää hoidettavaa eikä siihen ole muodostunut arpikudosta.


Uskallan sanoa koko meidän tiimin puolesta, että laserointi on ollut yksi tärkeistä kulmakivistä Deep Blue Fontin kilpailukyvyn ylläpitämisessä. Nyt koko tiimimme tekee töitä sen eteen, että Deep Blue Font on parhaassa mahdollisessa kisakunnossa Suuressa Suomalaisessa Derbyssä, joka ajetaan syyskuussa 2022 Vermossa.


On upeaa olla osa Deep Blue Fontin tiimiä ja mahdollistaa, että ammattiurheilija saa nauttia urheilusta entistä vähemmillä kolotuksilla.


Laserhoitaja Tiina Mansikkaniemi on kokenut hevosurheilun harrastaja. Halu auttaa hevosia syttyi, kun hänen oma 2-vuotias ravihevosensa loukkaantui pahasti. Varsa taisteli läpi kuntoutuksen, mutta lopulta oli tehtävä raskas päätös: varsa jouduttiin lopettamaan. Nyt Tiina auttaa muiden hevosia antamalla laserhoitoja Theralux Touch -laserhoitolaitteella (904 nm) oman päivätyönsä ohessa.


Tiina oli vieraana Hevosen kilpailukunnon ylläpitäminen laserhoidolla -webinaarissa, jonka tallenteen voit tilata täältä >

Comments


bottom of page